Internetissä on maksutta kuunneltavissa lukuisia instrumentaalimusiikkia ja klassista musiikkia soittavia radiokanavia. Suomessa perinteisillä analogisilla radioaalloilla instrumentaalimusiikkikanavia on tarjolla hieman kehnommin, mutta internetin kattavat radiovaihtoehdot tarjoavat mahdollisuuden kuunnella musiikkia kaikkialta maailmasta.

Spotify ja YouTube radiokanavien haastajina

Niin perinteisten radiokanavien kuin nettiradiokanavien haastajina ovat Spotify ja YouTube. Viimeksi mainittu on maksuton nettivideosivusto, josta on mahdollista myös etsiä radiokanavia. Spotify puolestaan on kansainvälinen musiikkipalvelu, joka tuo valtavat määrät musiikkia näppärästi käyttäjiensä ulottuville. Sen yksinkertaista versiota on mahdollista käyttää maksutta pelkän käyttäjätunnuksen avulla, mutta maksullinen versio on laajempi ja käyttäjäystävällisempi.

Nettiradiokanavien toiminta

Vain osa nettiradioista toimii joko joukkorahoituksen tai lahjoitusten voimin ilman mainoksia tai vähäisillä mainosmäärillä. Osa kanavista puolestaan saa tulonsa mainostamalla nettisivuilla tai radiossa, kuten perinteisilläkin kaupallisilla radiokanavilla on tapana. Monista nettiradiokanavista on nykyään myös olemassa älypuhelimeen ladattava mobiilisovellus.

Olemme keränneet yhteen suosituksia erilaisista radiokanavista tyylilajien mukaan. Toisinaan maakohtaiset rajoitukset saattavat estää pääsyn tietyille nettiradiosivustoille riippuen, mistä maasta käsin niitä on tarkoitus kuunnella. On hyvä myös muistaa, että nettiradioiden toimiehdot voivat myös muuttua paikallisen lainsäädännön mukana nopeastikin.

Instrumentaalimusiikkia ja klassista musiikkia soittavat radiokanavat

 • Radio Classic soittaa nimensä mukaisesti klassista musiikkia. Kanavalla on kattava valikoima erilaisia genren tyylilajeja, kuten klassista jazzia, klassista musiikkia elokuvista, barokkimusiikkia sekä romantiikan ja klassismin ajan klassikoita. Tämä taajuus on kuunneltavissa verkossa ja radiokanavilla.
 • Yle Klassinen on 24 tuntia vuorokaudessa toimiva digitaalinen radiokanava, jota ei voi kuunnella analogisella radiovastaanottimella. Radio soittaa kaikenlaisia klassisen musiikin tyylisuunnan edustajia.
 • Classic FM on aktiivinen, joskin hieman kaupallinen klassiseen musiikkiin erikoistunut nettiradiokanava.
 • Ranskalainen Radio Mozart soittaa vain ja ainoastaan Mozartin musiikkia vuorokauden ympäri, joten se on erinomainen vaihtoehto kaikille legendaarisen säveltäjän kappaleisiin mieltyneille.

Eri soittimiin erikoistuneet instrumentaalimusiikkikanavat

 • Enlightened Piano on nimensä mukaisesti pianomusiikkiin keskittynyt pienehkö ja autenttinen, joskin ulkoasultaan vanhanaikainen nettiradiokanava.
 • Flute Radio on toiminut vuodesta 2001 saakka ja on pelkästään huilumusiikkia soittava instrumentaaliradiokanava.
 • Jazzradio tarjoaa mahdollisuuden kuunnella instrumentaalijazzin kappaleita nettiradion kautta. Laaja valikoima ja mahdollisuus suodattaa kuunneltava musiikki esimerkiksi instrumentin tai kappaletyypin mukaisesti.

Elektroninen instrumentaalimusiikki

 • Beatport on vuodesta 2004 toiminut ja edelleen aktiivisesti aikaansa seuraava säännöllisesti päivittyvä nettiradiokanava. Kattava valikoima elektronisen musiikin eri tyylilajien radiokanavia selkeästi organisoituina. Jäikö epäselväksi, miltä jokin elektronisen musiikin tyylilaji kuulostaa? Tältä kanavalta löydät varmasti esimerkkejä.
 • UZIC on sveitsiläinen ajan hermolla oleva nettiradiokanava. Radiokanava esittää uusia lahjakkuuksia pitkän linjan artistien rinnalla ja on tunnettu yhtenä alan johtavista kanavista.
 • Lounge Radio on sveitsiläinen kuuntelijoiden tuella joukkorahoitettu nettiradio. Siellä on tarjolla elektronisen instrumentaalimusiikin letkeämpiä rytmejä ja edustettuna ovat muun muassa musiikkityylit downtempo, bossa nova ja nu-jazz.
 • Psy Radio on erikoistunut elektroniseen psykedeeliseen musiikkiin. Sillä on neljä erillistä kanavaa psykedeelisen trance-musiikin eri alalajeille: alternative, psytrance, progressive ja chill-out.
 • Soma FM on kuulijoiden joukkorahoittama nettiradio, joka on erikoistunut ambient-musiikkiin. Sillä on hieman vanhanaikainen ja kömpelö nettisivusto, mutta palvelu ajaa asiansa.
 • M. Ambient on voittoa tavoittelematon internetissä toimiva radiokanava, jonka missiona on levittää positiivista ja piristävää ambient-musiikkia. Radiokanava toimii lahjoitusten voimin.

Instrumentaaliradiokanavia tyylilajeihin erikoistumatta

 • fm -radiokanavalta on kuunneltavissa mitä erilaisimpia musiikkityylejä sanahakua käyttäen. Kyseessä on yksi suurimpia nettiradioportaaleja.
 • Tune In -nettiradion Instrumental Hits Radio on maksuton nettiradio, josta voi kuunnella instrumentaalimusiikin eri tyylilajien hittikappaleita, kuten nimi viittaa.
 • Instrumentals Forever -nettiradio tarjoaa instrumentaalimusiikkia orkesteri- ja big band -tyyppisten kokoonpanojen esittäminä.
 • Internet-radio.com tarjoaa linkit 18 instrumentaalimusiikkia soittavalle radiokanavalle eri puolille maapalloa.

Instrumentaalimusiikki hyötykäyttöön

Instrumentaalimusiikkia voi myös käyttää hyödykseen eri tavoin ja sitä varten on perustettu jopa erillisiä radiokanavia. Olemme listanneet radiokanavia, joiden musiikki on suunniteltu esimerkiksi keskittymistä, meditaatiota, rentoutumista tai levollista nukahtamista varten.

 • fm

Brain.fm tarjoaa nimensä mukaisesti musiikkia aivoille ja lupaa tuloksia jo 10-15 minuutin kuuntelun jälkeen. Sovellus kurkottelee jo radiokanavien tulevaisuuteen pelkkien netti- ja paikallisradioiden tuolle puolen, sillä samanniminen iOS-mobiilisovellus on saatavilla ja Android-versio on valmisteilla. Tämä innovatiivinen nettiradio valjastaa musiikin kognitio- ja neurotieteiden viimeisimmän tutkimustiedon avulla hyötykäyttöön.

Laajempi käyttöoikeus radiosovellukselle on maksullinen, mutta maksuton kokeilutili antaa mahdollisuuden testata huolellisesti valikoiduista musiikeista saatavia hyötyjä.
Musiikkikategorioita on kolme eri tarkoitukseen – keskittymiskyvyn parantamiseen, meditaatiotarkoitukseen sekä levollisia yöunia varten.

 • Ambient Sleeping Pill

Ambient Sleeping Pill -kanava on voittoa tavoittelematon ja lahjoituksilla pyörivä nettiradio. Se on keskittynyt levittämään instrumentaalimusiikkia, jonka tarkoituksena on edesauttaa rentoutumista, meditointia, nukahtamista ja rauhallisia yöunia.

 • Radio Art

Radio Art -kanava on keskittynyt rauhoittavaan, tunnelmalliseen instrumentaalimusiikkiin yhdistettynä esimerkiksi luonnon ääniin tai etnisiin vaikutteisiin. Kanavan tarkoituksena on tarjota stressiä vähentävää, harmonista ja tunnelmallista musiikkia. Sivustolla on mittavat valikoimat myös muuta erilaista kuunneltavaa, kuten esimerkiksi soitinmusiikkia, luonnon ääniä, meditaatiomusiikkia ja etnistä musiikkia.

Privacy Policy